Foredrag & udflugter:

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Sorttjærede ligkister

20. november 2018 / 20:30 - 22:30

Foredrag om danske og norske søfolk som krigsfanger
i England i 1807-14 

 Med baggrund i sin bog, ”Sorttjærede ligkister”, fortæller Niels Bjørn Hansen om de 7.000 danske og norske søfolk, der blev krigsfanger under krigen mellem Danmark og England.  De blev placeret på opankrede, udrangerede krigsskibe – ”Prisonen” – ud for engelske flådebyer under uhumske og kummerlige forhold, der betød sult, sygdom og død for mange. Den engelske flåde erobrede under krigen 1.381 fredelige danske handelsskibe, og søfolkene ombord blev krigsfanger på fangeskibene.
Orlogsgaster fra den danske flådes kanonbåde og kapere – en slags statsautoriserede sørøvere – endte også i ”Prisonen”, hvis de blev fanget. Søfolkenes officerer kunne i modsætning til matroserne leve et ganske frit liv i land. De skulle blot afgive deres æresord på ikke at flygte.
Niels Bjørn var i tre år signalgast i Den Kgl. Marine og studerede litteraturhistorie på Københavns Universitet, før han blev journalistelev på Frederiksborg Amts Avis. Senere gik turen til ”Politiken” og i mere end 30 år var han ansat i DR, bl.a. på TV-Avisen. I februar 2014 holdt han foredrag i Historisk Forening om desertører og mytterister fra slaget på Reden den 2. april 1801 på baggrund af bogen ”En visnet blomst i hæderskrandsen”, og i november 2015 holdt han foredrag på baggrund af bogen  ”BW – værftet der ikke måtte overleve” og i januar 2017 om kapere på baggrund af ”Sørøvere på kongens bud”.

 

Detaljer

Dato:
20. november 2018
Tidspunkt:
20:30 - 22:30

Sted

Smørum gamle Skole
Smørum gamle Skole Danmark + Google Maps