Vi vil endnu engang annoncere for vores smukke smykkekopi, der kan fås både i sølv og bronze. Prisen er
425 kr. for sølv
250 kr. for bronze

Kopier af dette vikingesmykke kan købes ved at udfylde denne formular eller skriv til Hannah Rank – se kontaktinfo.

  Dit navn (skal udfyldes)

  Din e-mail (skal udfyldes)

  Vælg udgave

  SølvBronze

  Historien bag

  VikingesmykkePå gravpladsen Rytterkær blev der i årene 1989 – 1991 bl.a. fundet en kvindegrav fra 800-tallet. Heri fandt man foruden andre genstandeet spænde, som nu kan købes i en kopi i sølv eller bronze.

  Det aflange spænde blev fundet på den gravlagte kvindes bryst. Smykket er dekoreret med bl. a. to forfra sete masker i den såkaldte Borrestil, ét i hvert af smykkets ender. Det originale smykke er af bronze belagt med hvidmetal. Det er forsynet med øksen og har tillige nåleanordning på bagsiden. Det har holdt kvindens bluse sammen i halsen eller har fæstnet hendes overtøj.

  Af den gravlagte kvinde var der kun bevaret rester af den ene overarmsknogle og lidt tandemalje. Tilstrækkeligt til at danne sig et indtryk af, hvorledes gravens smykker var placeret på kroppen. Lidt neden for hver skulder lå et stort, ovalt, skålformet spænde af bronze. Foruden at være fint ornamenterede smykker har spænderne haft den praktiske funktion at fæstne skulderstropperne på forsiden af kvindens kjole. Mellem skålspænderne lå det omtalte smykke i Borrestil.

  Af yderligere gravudstyr var der ved kvindeks hals to perler af klar, svagt grøn glas og ved hendes lænd en kort enægget kniv af jern.

  Metalsalte fra gravens smykker har bevirket, at små fragmenter af den gravlagte kvindes kjole og af et tæppe eller en kappe, som har dækket hende,er til stede. Alt af uld. Også stumper af egetræ fra kisten og rester af halm fra kistens foring er bevaret på denne måde.

  Graven kan på grundlag af de fundne smykker dateres til 800-tallet.

  Det originale smykke opbevares af Københavns Amtsmuseumsråd.