Historisk Forenings udstillinger
i Smørum gamle Skole


I Smørum gamle Skole, Smørum Bygade 35, er der åbent for
publikum den første søndag i måneden fra kl. 13.00 til kl. 16.00
dog ikke i sommerferien og på helligdage.

Vaskekone ved indgang

I indgangen mødes man af en husmoder ved sin vaskebalje af zink med vaskebræt og vaskepind. Man kan også se en ”vaskevugge” og andre remedier fra datidens storvask.


I den gamle skolestue fra 1950’erne ses bl.a. skolepulte med et par elever af forskellig alder, en lærer foran sit kateder, der stammer fra Grønland, et skab med udstoppede dyr, og på væggene forskellige anskuelsestavler og billeder. Lokalet er et hjørne af den oprindelige skolestue.

Den fine stue, stadsstuen, fra 1920’erne er indrettet med bl.a. en smukt udskåret sofa, et bogskab med Ingemanns Historiske Romaner og Digte fra 1913 og et bornholmerur fra begyndelsen af 1800-tallet.

Køkkenet er også fra 1920’erne. Inventaret stammer hovedsagelig fra den nu nedrevne Skebjerggaard. Her ses bl.a. et fint gammelt støbejernskomfur, en tallerkenrække og en del blåt emaljekøkkentøj.

Kirkerummet indeholder effekter fra Smørum og Ledøje Kirker. Der ses bl.a. et alterbillede malet i 1843 til Smørum Kirke, og et maleri, Interiør fra Ledøje Kirke, malet i 1927 af Paul Høm. I skabet ses en fin gammel messehagel fra Ledøje Kirke.

Drengeværelse fra 1970’erne, holdt i brune og orange farver med skibsbriks, teaktræs skrivebord og mange andre genstande, som mange besøgende vil kunne huske fra deres egen tid.

I børneværelset ses en del legetøj fra 1900-tallet, fx en fin samling af biler, diverse trælegetøj, samlemapper og spil. Rummet byder også på en del legetøj, spil og bøger, som de besøgende børn gerne må lege med.

(side opdateret 18-04-2024)