Salen – Udstillingsskabene

Af Line Ludvigsen

Du kan få læst teksten op ved at klikke i nedenstående:

I det første skab fra venstre ses en udstilling af dåser, bl.a. de farverige Irmadåser. I 1970 fik Irma Per Arnoldi til opgave at dekorere en tedåse. Men da den ikke passede i pakkeanlægget, kom den i tom udgave på hylderne. Det skulle snart vise sig at være en god forretning. Kunderne var begejstret over den flotte kunstdåse, en succes var født! I alt blev der fremstillet 27 forskellige kunstdåser frem til 1991.

Inden ideen med kunst på dåser, havde Irma i slutningen af 60’erne indført plasticposer dekoreret af forskellige kunstnere, da man ville udfase de gamle papirsposer med poser, som kunderne ville ønske at betale for. En reklame for såvel forretningen som for kunstnerne.

På hylderne ses også nogle eksempler på ældre Irmadåser med den karakteristiske Irmapige (i den blå kjole, der i nyere tid blev kortere). De ældre Irmadåser blev produceret frem til ca. 1940.

I det næste skab er der en udstilling af genstande til personlig pleje. Øverst ses en kasse Carmen Curlers, en erstatning for de gamle papillotter. Carmen Curlers blev sat i produktion i 1963 af Arne Bybjerg (1928 – 2022). Papillotterne havde en metalkerne, der blev opvarmet i kassen med varmestave, termostatstyret.

På hylderne ses også eksempler på gamle hårtørrere, et krøllejern til herrer, der ønskede at pleje deres skæg, barbergrej, herunder en slibemaskine til barberblade og et emaljefad med barberkost og sæbe, en dåse Niveacreme, samt nogle parfumeflakoner, bl.a. en flaske 4711, et navn en eau de cologne fik tilbage i 1881, opkaldt efter et husnummer i Køln.

I det sidste skab er der en samling af forskellige billedfremvisere. På underste hylde ses en Laterna Magica, ”magisk lygte”. De tidligste eksemplarer er fra helt tilbage til 1600-tallet, første gang demonstreret i Paris i 1664. Vores apparat stammer fra slutningen af 1800-tallet, og er indrettet med en lille elpære som lyskilde. Når man sætter en glasplade med et motiv på foran i apparatet, bliver motivet kastet op på væg eller lærred. Der medfølger to kasser billeder, glasplader med tegninger, der fortæller eventyrene: Snehvide og de syv dværge, Den bestøvlede kat og Den forheksede fløjtespiller. Der følger også et teksthæfte med. Teksten er på tysk.

På væggen ved siden af montrerne og over pulten hænger skolens gamle urværk.

Opdateret 22-10-2023