Historisk Forenings bestyrelse vil gerne ønske alle foreningens medlemmer en rigtig God Jul og et Godt Nytår.

I 2022 kom aktiviteterne igen i fulde omdrejninger.

Corona drillede stadig lidt i starten af 2022 med første arrangement 25. januar, hvor Inga Nielsens foredrag “Glimt fra oldtidens Ledøje og Smørum”, måtte holdes med stolene stillet op uden borde. Men det var jo billigt sluppet i forhold til tidligere, hvor mange arrangementer helt måtte aflyses.

Turen den 8. februar til Den russiske ortodokse Kirke blev helt udsolgt, og kunne afholdes uden corona-tiltag.

Generalforsamlingen kunne holdes på normal vis den 5. marts. Efter generalforsamlingen holdt Rikke Falck fra Egholm slot et meget inspirerende foredrag om Egholm, som vi skulle besøge på sommerturen.

Den 10. marts var der foredrag om rytterskolerne af lokalhistorikeren Niels Ulrik Kampmann Hansen fra Gentofte Lokalhistoriske Forening. Rytterskolerne havde nemlig 300 års fødselsdag.

Allerede den 25. marts var næste arrangement. Et besøg på Villum Window Collection i Søborg, hvor vinduets historie igennem flere hundrede år, er vist i en meget flot udstilling. Overraskende hvor interessante vinduer kunne være.

Hangar 2 på Værløse Flyveplads blev besøgt 5. april til endnu et udsolgt arrangement. Her var blandt andet et meget bevægende foredrag om redningshelikopternes historie og arbejde. Redningshelikopterne har ved mange lejligheder reddet folk under meget vanskelige forhold.

Kun 2 dage efter, var endnu et tilbud “Forsvundne arvinger” på Egedal rådhus. Et fælles arrangement med Egedal kommune, Slægtsforskerne i Egedal og de historiske foreninger. Her holdt Adam Jon Kronegh fra Rigsarkivet foredrag om Rigsarkivet, og hvad det indeholder. Han er kendt fra  DR udsendelserne “Forsvundne arvinger”. Historisk Forening havde en stand med genstande fra museet, der kunne beses i pausen.

Et udsolgt besøg på CopenHill på Amager den 10. maj, hvor man kunne se og få noget at vide om dette specielle sted.

Svenske Slaget blev afviklet 22. maj, hvor Historisk Forening også var tilstede med en bod. Her blev f.eks. lavet prangerpunge i stor stil.

Historisk forenings 50 års jubilæum kunne fejres den 9. juni i Smørum Kulturhus, hvor mange medlemmer, venner, sponsorer, m.fl. var mødt op og hyldede foreningen. 
I anledning af jubilæet var der også åbent på museet i Smørumovre den 12. juni.

Sommerturen foregik den 19. juni, hvor Egholm slot og museum (krigsmateriel og historie fra 2. verdenskrig) blev besøgt. Bagefter gik turen til Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm med frokost lige inden Sporvejsmuseet blev besøgt. En fin dag med mange indtryk fra de 2 meget interessante museer.

Den 23. august blev arrangementerne genoptaget efter sommerferien. Det var med et foredrag om Danske krigssejlere under 2. verdenskrig. Et lidt rystende foredrag om, hvor dårligt de Danske krigssejlere blev behandlet under 2. verdenskrig og efter krigen.

Endnu en tur på Værløse Flyveplads den 8. september, men denne gang til de historiske sten, der fortæller om områdets historie fra lige efter istiden til nutiden. Stenhugger Olav Johannisson fortalte selv historien om stenene, som han har udhugget.

Årets udlandsrejse gik til Sydengland fra 18-25. september. Her blev mange historiske steder besøgt.

I et samarbejde med Smørum bibliotek, blev der 28. september holdt et foredrag i Smørum Kulturhus om Store Nordiske Krig med forfatteren Dan H. Andersen.

Et besøg i Smørum kirke 11. oktober blev afholdt i samarbejde med præst Edith Tingstrup. Her fik vi mange spændende historier om kirken og dens interessante kalkmalerier.

Robert Storm Petersen var emnet for et foredrag den 25. oktober med Erik Lindsø som foredragsholder. Et foredrag der flere gange var blevet udsat på grund af corona, men nu kunne gennemføres.

Det medicinske museum Museion i Bredgade Købehavn blev besøgt 8 november. Et meget pædagogisk museum med god information om lægegerningens og medicinens udvikling fra oldtiden til nu. Men rummede også lidt uhyggelige ting.

Den årlige reception for udgivelsen af Årsskrift blev afholdt 2. december. Endnu en gang med flot præsentation af Årsskriftet ved Inga Nielsen. Der var også mulighed for at se museets udstillinger – f.eks. de nye modelhuse (50-er miljø),  vi har modtaget i 2022.

Hjemmesiden har bragt adskillige indlæg i 2022. F.eks. historien om kulde førhen og historien bag Svenske Slaget.

Montren på Smørum bibliotek har også dannet rammen for flere udstillinger. I 2022 blev det til følgende:
– Vægte i hjemmet (start 31.1)
– Legetøj (start 9.5)
– Carmen Curlers (start 27.10)
– Jul og kommunikation (start 1.12)

Billedcollage fra 2022:

Tak til alle som bidrager til foreningen ved at deltage i arrangementer eller
hjælper til som frivillig.

God Jul til alle

Opdateret 21-12-2022