Kirkerum – orglerne

Af Line Ludvigsen

Du kan få læst teksten op ved at klikke i nedenstående:

I kirkerummet ses også to trædeorgler, harmonier eller såkaldte stueorgler.

Det ene lille orgel (med nodebogen) har tilhørt lærer Axel Viggo Herrmann, der var lærer i henholdsvis Hove og Ledøje fra 1900 til 1937 og samtidig organist i Smørum og Ledøje Kirke.

Det andet orgel har tilhørt sønnen, Fritz Herrmann, lærer i Ledøje Skole 1937 – 59 og på Centralskolen/Søagerskolen 1959 – 65, og organist I Ledøje Kirke 1937 – 65. Orglerne blev indkøbt, så de kunne øve sig på salmerne derhjemme. Efter Fritz Herrmanns død blev hans orgel stående i lærerboligen på Skebjergvej hos fru Else Herrmann. Den nye ejer af huset overtog det, da han selv kunne spille på orgel. Men ved fraflytning overdrog han det til foreningen.

Opdateret 09-10-2023