Stadsstue fra 1920’erne

Af Line Ludvigsen

Du kan få læst teksten op ved at klikke i nedenstående:

I den fine stue ses Bornholmeruret fra begyndelsen af 1800-tallet, fremstillet af urmager Frederik Sonne (1775 – 1849) i Rønne. Uret har tilhørt træskomager Niels Rasmussen og hans hustru Sofie. Parret boede i Ledøje Bygade 28, og kunne i 1921 holde deres guldbryllup.

Bogskabet er fra 1925, hvor det blev købt af et nygift par i Aalborg. Det gik senere i arv til datteren, Gerda, født i 1932 og senere gift med Knud Remi Christensen. I skabet ses i dag bl.a. Ingemanns Historiske Romaner og Digte fra 1913 i nationaludgave i fem bind, der har tilhørt Steen Asger Jensens far, Ole Volmer Jensen.

Radioen er en sjældenhed fra ca. 1925-30.

Den høje, flotte kakkelovn i hjørnet har stået på Kildebakkegård i Smørumnedre.

Kaklerne

I hjørnet bag kakkelovnen ses et fint udvalg af hollandske kakler, som er blot en mindre del af den store samling af kakler, som foreningen har arvet i 2022 efter Grethe Bielefeldt. Med kaklerne fulgte en mappe med omhyggelige optegnelser om de enkelte kakler foretaget af giver. Se også kakler opsat i køkkenet over komfuret samt på tallerkenrækken.

Loftslampen er fra 1920’erne og har været brugt hos en familie, der boede Smedetoften 26 i Ledøje.

Bemærk i øvrigt pibebrættet, telefon med håndsving, samt de mange billeder af personer, gårde m.m.

Geværet

På væggen ved siden af vinduet er opsat ”Smedens gevær”. Det er et Mausergevær fra 1943. Mausergeværet blev opkaldt efter brødrene Mauser og indført i den tyske hær i 1872. Vores eksemplar har tilhørt smeden i Ledøje. Han var medlem af Ledøje-Smørum Skytteforening og vandt hele 11 førstepladser med geværet i årene 1916 til 1951. Men udover det brugte han det efter sigende også til at vælge passende ægtefæller til sine døtre. De skulle kunne løfte geværet ved piben ud i strakt arm.

Opdateret 23-10-2023